MUZEUL SATULUI BUCUREŞTI - La plimbare

MUZEUL SATULUI BUCUREŞTI - Mai 2010


Este o zi splendidă de Mai, senină şi veselă, ideală pentru plimbare. Cum nu pot sta locului, o iau de mână şi plecăm spre parcul Herăstrău, să colindăm puţin aleile muzeului satului. Deşi nu suntem la prima vizită, am ales acest obiectiv turistic datorită transpunerii ce o oferă. Într-un oraş cuprins de zbuciumul vieţii cotidiene, muzeul reprezintă o oază de linişte şi de verdeaţă. Să începem, aşadar, călătoria printre monumentele cu totul originale, ce oglindesc viaţa tradiţională românească.

Bordei din Zăpodeni (jud. Vaslui, sec. XVII)


Zărim, la o margine de sat, un carusel foarte frumos lucrat şi decorat. Sare atât de repede în şaua căluţului încât îmi confirmă, dacă mai era vreo urmă de îndoială, că vrea o fotografie. Pesemene că îi aduce, într-o anumită măsură, aminte de cel din Paris.


Nici eu însă nu mă las mai prejos şi, după câteva contorsionări, reuşesc să intru într-o maşinuţă, roşie ca focul, să-mi surâdă norocul :D


Ne continuăm plimbarea pe aleile pietruite.


Gospodărie din Dumbrăveni (jud. Suceava, sec. XIX)



O păpădie:


Locuinţă din Audia (jud. Neamţ, sec. XIX)



Câteva narcise:


Ce mireasmă pluteşte în aer de la acest liliac înflorit. Se spune că este "floarea memoriei" şi că mirosul său trezeşte amintiri de mult uitate, ce pot fi retrăite în amănunt.


Avem încă multe căsuţe ce aşteaptă să le trecem pragul şi, de ce nu, să zăbovim puţin pe prispa lor.


Moară de vânt din Sarichioi (jud. Tulcea, sec. XIX)


Bordei din Drăghiceni (jud. Olt, sec. XIX)


Flori de păducel:


O gospodărie din Curtişoara (jud. Gorj, sec. XIX) în prim-plan şuna din Sârbova (jud. Timiş, sec. XIX) în plan îndepărtat.


Flori de călin:


Locuinţe din Sălciua de Jos (jud. Alba, sec. XIX)


Bordei din Drăguş (jud. Braşov, sec. XIX)


Un stejar imens stă de gardă la intrarea dinspre şoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff. În această zonă vedem adesea găini ce sunt libere să zburde, să cotcodăcească şi să ciugulească orice găsesc prin iarba grasă.



Gospodărie din Dumitra (jud. Alba, sec. XIX)



Locuinţă din Bancu (jud. Harghita, sec. XIX)


Paie galbene scăldate de razele soarelui:


De prin sat adunate (exterior)




De prin sat adunate (interior)





Hanul "La Barieră" din Vălenii de Munte (jud. Prahova, sec. XIX) Dacă foamea loveşte, recomand cu dragă inimă a se lua prânzul aici, mâncarea este foarte gustoasă.


Aşezare de lipoveni din Jurilovca (jud. Tulcea, sec. XIX)



Şopru cu bărci, tipică pentru zonele de pescuit intens din ţara noastră: litoralul Mării Negre, Delta Dunării, marile lacuri: Razim, Sinoe şi Babadag.


Frunză de platan:

  FOTO: Sony DSC-H3
AUDIO: Cântec
VIDEO: Vedere

Comments

Popular Posts